Формування правової культури дітей дошкільного віку в соціалізуючому освітньому середовищі

Формування правової культури дітей дошкільного віку в соціалізуючому освітньому середовищі

Правове виховання дошкільника починається з виховання у нього почуття власної гідності, поваги до самого себе. Тільки особистість, яка поважає себе і свої права, здатна по-справжньому поважати інших людей та їхні права. Тому в закладі освіти, в сім'ї необхідно створити атмосферу визнання індивідуальності дитини, поваги його особистості, а самій дитині надати можливість реалізовувати свої права. Дитина повинна володіти свободою вибору, проявляти активність, ініціативність, самостійність, мати можливість висловлювати власну думку, проявляти шанобливе ставлення до думки інших, вміти надавати допомогу і приймати її. Без цього не можуть розвиватися такі необхідні кожній людині громадянські якості, як активність, самостійність, рішучість, відповідальність.

Третій рік педагогічний колектив Раденського ясла-садка працює за програмою науково-методичного дослідження з теми «Формування правової культури дітей дошкільного віку в соціалізую чому освітньому просторі ».

15 листопада ц.р. на базі Раденського дошкільного навчального закладу відбувся семінар для керівників закладів за участю наукового консультанта експериментальної роботи, доктора філософії, доцента Назаренко Л.М.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася інспектор дошкільного виховання та позашкільної освіти В.Копанівського відділу освіти В.Копанівської ОТГ Внук О.Д.

У ході семінару завідувач Раденського дошкільного навчального закладу Білецька Л.Д. ознайомила присутніх з системою роботи закладу освіти щодо формування правової культури дітей в соціалізуючому освітньому просторі на формувальному етапі дослідження. Присутні переглянули фрагменти відео-заняття «Без родини не існує щасливої дитини» та вистави театрального гуртка «Казка», яку підготували вихователі Заїка О.М., Ашаніна О.В., Морінко Н.В.

Завідувач ОРМК Павлова О.В. у своєму виступі зупинилася на питанні щодо правової культури дітей дошкільного віку як складової життєвої компетентності особистості. Про особливості формування правової культури дошкільнят в умовах дошкільного навчального закладу учасникам семінару доповіла методист ОРМК Альохіна С.В..

Ознайомлення з правами людини сприяє моральному становленню особистості дитини, формування етичних уявлень, гуманних почуттів і взаємовідносин, допомагає прищепити повагу до себе і іншим людям. Знайомлячись з правами, діти вчаться зважати на думку та інтереси інших людей (право на власну думку), захищати слабких (право на особливий захист), справедливо вирішувати виникаючі суперечки і конфлікти, адекватно оцінювати свої дії і вчинки.

Збереження і зміцнення здоров'я кожної дитини - одне з найважливіших завдань дошкільного закладу. У процесі ознайомлення з правами, діти дізнаються про відповідальність за своє здоров'я, необхідності його берегти і зміцнювати, освоювати способи оздоровлення і безпечної поведінки.

Світлана Альохіна, методист ОРМК

/Files/images/РАД 2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 425

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.