Районний семінар для вихователів старших груп ЗДО

Економічне виховання дошкільників в Олешківському ДНЗ №7 «Золотий ключик»

Ключовими пріоритетами змістового наповнення освітнього процесу у закладах дошкільної освіти у 2017 /2018 навчальному році є національно-патріотичне, економічне, музичне виховання; формування у вихованців навичок спілкування і ефективної взаємодії з іншими дітьми, дорослими людьми, а серед засобів освітнього впливу на дитячу особистість – творча гра, художня література і робота з дитячою книжкою. Зазначені пріоритети не зменшують значущості інших складових змісту і завдань освітньої роботи, засобів, методів розвивально-виховного впливу на дітей.

Економічні зміни в суспільстві посилили увагу педагогів до формування передумов економічної освіти, опанування дітьми економічних знань і практичних умінь, формування економічної компетентності дошкільника.
Усі завдання по вихованню основ економічної культури дитини вирішуються в рамках освітньої програми від 2 до 7 років «Дитина», так як вона органічно поєднує у собі всі види дитячої діяльності та розвитку. Процес економічного виховання реалізується через різні форми його організації. Перевага віддається таким формам, як гра, , сюжетно-рольові та дидактичні ігри, розваги, навчальні заняття. Засвоїти складні економічні поняття дітям допомагають казкові персонажі. Вони часті гості на заняттях. Це дає можливість проявити творчість, індивідуальність і, що особливо важливо, зробити процес пізнання цікавим і доступним для дітей.
Головним завданням для педагогів дошкільної освіти є прищеплення дитині навички діяльності в реальному житті, навчити її мислити і діяти за законами економіки.

Саме тому 14 березня 2018 року відбувся районний семінар для вихователів старших груп на базі Олешківського ДНЗ №7 (завідувач Кушніренко Т.В.) з теми «Пошуково-ігрова діяльність як один із засобів економічного виховання дошкільників».

Метою проведення семінару з економіки є поглиблення знань педагогів щодо використання сучасних методів навчання, удосконалення умінь та навичок для успішного розв’язання завдань економічного виховання дітей, стимулювання творчих пропозицій педагогів.

Адже вирішальна роль у формуванні елементарних економічних знань належить вихователеві. Від його духовних, моральних якостей, педагогічної майстерності, професійної підготовки залежить, якою сформується особистість майбутнього громадянина нашої держави. Вже з перших років життя дитину оточує економічне середовище, наповнене різноманітними економічними поняттями й процесами. Вихователі формують в дітей елементарний економічний досвід, що стане базою для подальшої успішної економічної соціалізації та економічного виховання.

Учасникам семінару були представлені досягнення практичної роботи з дошкільниками у закладі дошкільної освіти з економічного виховання, які преставила у своєму виступі вихователь-методист Храпійчук В.С. Вихователь старшої групи Кириленко Л.Ю. запропонувала переглянути нетрадиційне заняття у формі КВК « Мандрівка країною Економіки».
Присутні переглянули мультимедійну презентацію з теми «Первинний економічний досвід-необхідна умова і результат економічної соціалізації дітей», де за допомогою відеоматеріалів, фотографій, мнемотаблиць і схем розкрито систему роботи з даної теми. Підготувала презентацію методист ОРМК Альохіна С.В.. Під час семінару педагоги дискутували на тему «Чи потрібно вивчати економіку в дошкільному навчальному закладі?», визначали, які форми роботи найдоцільніші в економічній освіті дошкільників.
У ході обговорення проблеми педагоги обмінялися досвідом роботи щодо економічного виховання в дошкільний віковий період, який є найсприятливіший для формування різних якостей особистості, насамперед бережливості та економності, які мають стати фундаментом для становлення громадянина-людини, зацікавленої в розвитку та економічному розквіті своєї держави. По закінченню заходу гості ознайомилися з міні-виставкою «Економічне виховання починається з дитинства», де були представлені матеріали з досвіду роботи педагогічного колективу, дидактичні посібники, методична література з питань економічного виховання дошкільників. Колеги позитивно оцінили роботу педагогічного колективу дошкільного навчального закладу і побажали успіхів і творчої наснаги.

С. Альохіна, методист ОРМК


/Files/images/ДНЗ №7 Занятие.jpg /Files/images/ДНЗ №7 Общая.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 514

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.