Вісті із Кринківської ЗОШ І-ІІ ст.

«Хто - у Крим, а я - у Кринки»

Український письменник, новеліст, класик сатиричної прози ХХ ст. Оста́п Вишня (Губенко Павло Михайлович) народився 13 листопада 1889 року.

Сам він писав про цю подію з притаманним йому гумором:

«У мене не було жодного сумніву, що я народився, хоч і під час мого появлення на світ білий і потім – років, мабуть, із десять підряд – мати казали, що мене витягли з колодязя, коли напували корову Оришку…» («Моя автобіографія»)

Саме цей письменник, згадавши наше село Кринки у своїх творах, зробив його не просто крапкою на карті.

У 1955 році Остап Вишня вперше приїхав у Кринки. Розповідають, що він спустився по стежці до причалу, оглянув тихе кринківське плесо і захоплено вигукнув: «Яка краса! Оце так благість! Дайте човен!...»

«Хто в Крим, а я в Кринки!» - говорив він своїм друзям і запрошував їх із собою. Це зізнання Остапа Вишні стало крилатим висловом і саме ним починається одна з його розповідей «Мисливських усмішок».

З тих пір з його іменем пов'язане наше село.

В 1957 році почалися масові заїзди відпочиваючих. Тоді обласна рада мисливців та рибалок почала давати заявки для поїздки на полювання і риболовлю в Кринки. З 1958 року Будинок відпочинку мисливців і рибалок, який знаходиться в Кринках, перейменували в Будинок відпочинку імені Остапа Вишні.

На території турбази було розміщене погруддя Остапа Вишні, будиночок, в якому він відпочивав, приїжджаючи до нас у село, було перетворено на музей.

На базі Будинку відпочинку проводились заходи союзного значення, знімалися художні та документальні фільми.

Першим документальним фільмом про село Кринки був фільм «Вишневі усмішки», створений Українською студією хронічко-документальних фільмів у 1961 році.

У 1990 році Будинок відпочинку передали у власність обласної туристичної спілки «Лілея», яка перейменувала його на турбазу імені Остапа Вишні.

У наступні роки турбаза не раз змінювала власника і теперішній її стан, на жаль, залишає бажати кращого.

Для того, щоб ознайомитися з сучасним станом колись знаного музею Остапа Вишні, 10 жовтня ц.р. наше село відвідали представники спілки ветеранів та учні, які займаються у краєзнавчому гуртку Центру дитячої та юнацької творчості.

Учні нашої школи підготували захід, метою якого було познайомити гостей з історією нашого села та стосунками з відомим сатириком Остапом Вишнею. У рамках цього заходу нам також вдалося продемонструвати документальний фільм «Вишневі усмішки».

Вікторія Буйвол, педагог-організатор Кринківської ЗОШ І-ІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 391

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.