Повернутися до звичайного режиму

Семінар для вчителів фізики та астрономії

16 березня 2021 року о 14.00 год. у Олешківському центрі професійного розвитку педагогічних працівників на платформі Zoom відбувся онлайн семінар для вчителів фізики і астрономії на тему «Використання віртуальних лабораторій та інтерактивних симуляцій при викладанні фізики і астрономії».

Реалізація Концепції розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти) вимагає від вчителя високого рівня інформаційної компетентності, яка є однією з ключових в процесі професійного зростання і проявляється в організації дослідницького навчання та експериментальної діяльності здобувачів освіти.

Освітні сайти, віртуальні лабораторії, імітаційні тренажери роблять проведення дослідних експериментів доступними та створюють позитивну мотивацію до опанування учнями STEM-дисциплінами.

Відповідно до актуальних напрямів Концепції протягом семінару було розглянуто питання:

1. Вхідне опитування з сервісом Google Forms.

2. Технології STEM-орієнтованого підходу на уроках фізики і астрономії.

3. Нова роль учителя в організації освітнього процесу.

4. Ознайомлення з особливостями групової роботи на платформі Zoom.

5. Формування STEM-компетентностей учнів під час проведення лабораторних робіт та експериментальної діяльності з віртуальними лабораторіями і симуляціями vascak.cz, falstad.com/, javalab interactives.ck12.org, ua.mozaweb.

6. Практикум «Організація лабораторної роботи «Дослідження електричного кола з послідовним та паралельним з‘єднанням провідників» на основі інтерактивних симуляцій PhET».

7. Smart-кейс «Використання електронної платформи Go-lab в умовах змішаного навчання фізики і астрономії».

8. Презентація досвіду роботи Курносенко О.В., учителя фізики вищої категорії, учителя-методиста Олешківської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №2 на тему: «Розв’язування компетентнісних задач із симуляціями PhET».

9. Рефлексія і опитування за підсумками семінару з сервісом Google Forms.

Консультант Олешківського центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Андріївна Охременко за допомогою Google Forms провела вхідне тестування педагогів щодо актуальності змісту та очікувань від семінару, володіння технологіями STEM-навчання, використання он-лайн сервісів та власних сторінок в мережі Інтернет.

На основі електронної інтерактивної платформи Padlet Ірина Андріївна ознайомила учасників семінару з технологією організації групової роботи учнів на платформі Zoom. Працюючи в групах, педагоги з цікавістю виконували лабораторні роботи з теми «Електричний струм» та створювали електричне коло за допомогою віртуальних симуляцій PhEt.

Упродовж семінару вчителі мали можливість поповнити свої Smart-кейси та ознайомитись з особливостями використання електронної платформи Go-lab на уроках фізики та створення дослідницьких навчальних просторів у навчальному середовищі Graasp.

Досвідом щодо організації практично-орієнтованої діяльності учнів через вирішення компетентнісних, якісних, експериментальних задач із симуляціями PhET поділилася Курносенко О.В., учитель фізики вищої категорії, учитель-методист Олешківської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №2. Педагогам було запропоновано різноманітні приклади компетентнісних та експериментальних задач.

За підсумками семінару вчителі мали можливість обмінятися думками та за допомогою опитування з сервісом Google Forms висловити свої запити і пропозиції щодо форм та тематики методичного консультування.

Ознайомитися із матеріалами семінару можна за посиланням

https://padlet.com/staina70/wct5856rpjomz655.

І. ОХРЕМЕНКО, консультант Олешківського ЦПРПП

/Files/images/Фізика 2.png

/Files/images/Фізика 3.png

/Files/images/Фізика 4.png

Кiлькiсть переглядiв: 251

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.